Oordopjes kunnen goed snurkgeluiden dempen waardoor je weer goed en ongestoord kan slapen
Oordopjes kunnen goed snurkgeluiden dempen waardoor je weer goed en ongestoord kan slapen

Hoe werkt snurken?

Je ligt de hele nacht wakker van het gesnurk naast je. Maar de snurker zelf droomt rustig verder. Het is de ergernis van veel mensen.

Niet-snurkers kunnen het niet begrijpen. Hoe kan het dat een snurker nooit wakker wordt van zijn eigen geluid?

Geluid

Helicopters, wekkers, brandalarmen, dáár wordt een snurker wel wakker van. Terwijl het harde ronkende geluid vele malen erger is.

Snurkers horen het geluid van buitenaf dus wel, maar nooit dat van zichzelf. En dat is eigenlijk heel nuttig. Onze hersenen hebben daar iets slims op bedacht.

Filter

Het brein filtert de geluiden die we zelf maken. Het verklaart waarom je wel wakker wordt van een brandalarm en niet van je eigen gesnurk.

Anders zou je nooit in slaap kunnen komen en zelfs wakker kunnen liggen van je eigen ademhaling.

Tijdens de slaap blijven je hersenen gelukkig wel signalen naar je hart sturen. Maar ze negeren dus de geluiden die je zelf maakt.

Snurken is niet gevaarlijk

Af en toe snurken is gelukkig niet gevaarlijk. Het is meestal een ander die last heeft van het zagende geluid. De snurker zelf ligt er niet wakker van.

Veel snurkers zoeken een oplossing omdat hun partner slecht slaapt. Het is fijn voor de partner als het snurken ophoudt. Maar het is ook belangrijk om jezelf de vraag te stellen: is het snurken voor mij een probleem?

Zoek hulp als je nooit uitgerust of met hoofdpijnklachten wakker wordt. Als je goed slaapt, blijf je immers gezond.

Tips tegen snurken

Snurk je af en toe? Dan kunnen deze tips je helpen.

  • Slaap op je zij. Het klopt inderdaad dat je sneller gaat snurken als je op je rug slaapt. Dit komt doordat in deze slaaphouding de tong sneller in de keel zakt. Probeer dus op je zij te slapen.
  • Vermijd alcohol. Je snurkt sneller als je gedronken hebt. Alcohol verslapt je spieren en dus ook je tong. Een goede reden om alcohol vaker te laten staan. Steffie kan je hiermee helpen.
  • Raak wat kilo’s kwijt. Mensen met overgewicht zijn vaker snurkers. Een dikke buik kan drukken op het middenrif en de keel en daardoor weer voor vernauwing zorgen. Een paar kilo’s eraf kan al voor verschil zorgen. Steffie kan je hiermee helpen.
  • Draag een snurkbeugel. Pak snurken aan met een beugel. Voor ‘gewone’ snurkers bestaat er een simpele beugel die je ’s nachts moet dragen om je tong op de juiste plek te houden.
  • Stop met roken. Irritatie door tabaksrook vernauwt de keelholte en vergroot de kans op snurken. Stoppen met roken is altijd een goed idee, maar zorgt dus ook voor minder slapeloze nachten voor je partner. Steffie kan je hiermee helpen.

Steffie laat je eenvoudig bewegen!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen