Ben je eenzaam of alleen?

Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Niks droevigs aan dus. Er is gewoon niemand in je buurt. Dat is soms best lekker!

Bij eenzaamheid gaat het meer om je 'alleen voelen'. Dat kan ontstaan als je elke dag weer in je uppie op de bank zit, maar je kunt je ook eenzaam voelen onder mensen. Volgens experts zou het weleens zo kunnen zijn dat dat eenzame gevoel juíst ontstaat doordat we zoveel tijd doorbrengen met andere mensen.

Dat alleen zijn helemaal niet leuk is, leren we eigenlijk al als kind, wanneer we naar onze kamer worden gestuurd als straf. "Alleen zijn zou juist een beloning moeten zijn", schrijft Sara Maitland in haar boek Alleen zijn. Hoe doe je dat? "Ouders zouden eigenlijk moeten zeggen: 'Je hebt het heel goed gedaan, dus nu mag je naar je kamer om daar alleen te zijn en te doen waar je zelf zin in hebt'."

Eigenlijk hebben we dus nooit geleerd om te genieten van alleen zijn. Op moeilijke momenten kan het helpen om je te realiseren wat de voordelen zijn van alleen zijn. Je kunt bijvoorbeeld eten wat en wanneer je wilt, een film kijken die niemand van je vrienden wil zien of een vakantie boeken zonder dat je met alles en iedereen rekening hoeft te houden.

Denk na over waar jij echt gelukkig van wordt. Hardlopen, dansen, yoga, schilderen, muziek luisteren, schrijven, lezen, een filmpje kijken op de bank: schrijf het voor jezelf op. Misschien helpt het ook wel om te bedenken waar je als kind gelukkig van werd.

Plan een dag in die helemaal in het teken staat van jou. Ga een dagje naar de sauna of maak een mooie boswandeling. Zo hoef jij je alleen nog maar te focussen op genieten in je uppie!

Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Niks droevigs aan dus. Er is gewoon niemand in je buurt. Dat is soms best lekker!


Steffie op social media

Volg mij of word vriend en je weet alles als eerste!

Facebook Twitter Instagram

Nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar mijn laatste nieuwtjes!

Aanmelden