Broedende vogels

In deze tijd van het jaar hebben veel vogels hun eieren gelegd. Nu is het tijd voor het broedden en het opvoeden van de jonge vogeltjes.

Broeden

De vraag; wat was er eerder het kip of het ei? Heb je vast wel gehoord. Vogels leggen eieren en deze eieren broeden ze vaak ook zelf uit. Ze houden dan het ei warm door een goed nest te bouwen en erop te gaan zitten. Door de warmte kan het vruchtje in het ei uitgroeien tot een kuiken.

Kuiken

Na een aantal weken of maanden het kuiken uit het ei. Dan begint de zorg voor de jonge kuikens. Soms zorgen vogels heel lang voor hun jongen en soms heel kort. Dit verschilt per vogelsoort.

In Nederland

Er zijn ongeveer 190 soorten vogels die broeden in Nederland. Deze vogels trekken dus niet vanuit Nederland naar warmere landen om te broeden. Maar blijven hier of zijn hier naartoe gevlogen.

Zeldzame broedvogels

Er broeden veel soorten vogels in Nederland. Ook de zeldzame zeearend en kraanvogel zijn weer gezien in Nederland tijdens het broedseizoen.

Meer informatie

Voor meer informatie over vogels bij jou in de buurt, klik hier. Sommige vogels zijn al klaar met broeden, dus van die vogels kan je al mooie jonge kuikens zien.

Laat de vogeltjes lekker broeden, en geniet straks van de vele jonge vogeltjes!

Steffie op social media

Volg mij of word vriend en je weet alles als eerste!

Facebook Twitter Instagram

Nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar mijn laatste nieuwtjes!

Aanmelden