Hulp bij het aanvragen van toeslagen

Steffie legt uit hoe je een aanvulling op je inkomen kan krijgen

Steffie geeft mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen van huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget een eenvoudig uitleg.

Ze gebruikt daarbij eenvoudige taal, gesproken tekst en heldere animaties. Meer dan een twee miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven maken inmiddels gebruik van Steffie.

In totaal ontvangt 60 procent van alle 7,9 miljoen huishoudens in Nederland toeslagen. Bij de laagste inkomens vraagt 90 procent één of meer toeslagen aan voor een gemiddelde waarde van ruim tweeduizend euro.

Met name de huurtoeslag komt in deze groep veel voor. In 2018 is er voor ruim 3.5 miljard euro aan huurtoeslag uitgekeerd. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en of rekenen.

Bij de helft van de mensen die recht hebben op toeslagen gaat er iets mis. Zo hebben 450.000 mensen vorig jaar zorgtoeslag laten liggen, bleek onlangs uit onderzoek van Independer.

Zij liepen daardoor gezamenlijk ruim 100 miljoen euro mis, claimt de site. Mensen met lage inkomens blijken vaak terughoudend met de aanvragen, omdat ze bang zijn een toeslag later te moeten terugbetalen. Ook zien ze op tegen het omslachtige digitale proces van de aanvraag.

De website Uitlegtoeslagen.nl legt eenvoudig alles over toeslagen uit. De website is in samenwerking met de Belastingdienst, LeerZelfOnline.nl en de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht gemaakt.

 

Steffie op social media

Volg mij of word vriend en je weet alles als eerste!

Facebook Twitter Instagram

Nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar mijn laatste nieuwtjes!

Aanmelden