Het archief biedt een uniek inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders.
Het archief biedt een uniek inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders.

Zo moest je vroeger een date vinden

Op zoek naar liefde? Nu maak je gebruik van social media, dating apps en e-mail. Vroeger had je alleen de krant.

Advertenties

In de krant werden toen huwelijksadvertenties geplaatst. Dat noemde mensen toen zo. In de advertentie stond dan waar je als man of vrouw naar op zoek was.

Kwam je iemand onderweg tegen, op straat of in de trein bijvoorbeeld, dan kon je door een advertentie in de krant misschien wel in contact komen met die persoon.

Brieven

Een eerste ontmoeting vond vaak plaatst bij een bekende kiosk in de buurt. Het contact onderhouden erna ging vaak per brief.

Zeg het via de krant

Ontrouw in een relatie werd vaak ook in een advertentie kenbaar gemaakt. En als je lief bij je wegging en je wilde graag dat hij of zij bij je terugkwam was ook de krant de enige mogelijkheid om dit te zeggen.

Contacr maken ging vroeger heel anders

Uitmaken

Uitmaken van de relatie kon toen ook nog niet makkelijk via een whatsappje. Ook daar gebruikte je dan de krant voor als een brief niet kon.

Anders

Uit de advertenties wordt heel mooi duidelijk hoe de verhoudingen in die tijd lagen. Mannen zochten vaak een vrouw die ook goed was in het huishouden, vrouwen hoopten vooral een nette en fatsoenlijke man te vinden.

Het moest wel altijd iemand zijn van je eigen geloof en uit je eigen sociale klasse. Er werden gewoon bedragen genoemd die je zelf tot je beschikking had en die de ander zou moeten meebrengen om in aanmerking te komen. Het huwelijk was vaak een verstandshuwelijk.

Geschiedenis

Op de website Delpher.nl krijg je een leuke inkijk in het liefdesleven van onze voorouders. Je komt er oude krantenadvertenties tegen. Sommige zijn wel duidelijk en bij andere is het een mysterie wat het verhaal eromheen is geweest.

Ben je benieuwd naar nog meer advertenties? Neem dan ook eens een kijkje op dit instagramaccount.

Je fantasie wordt er in ieder geval door geprikkeld!

Veilig nieuwe mensen ontmoeten doe je online en offline met ABCDate!

Zo leuk vond ik dit bericht Kies een gezichtje
Ik vond dit bericht makkelijk om te lezen Meer gele sterren is makkelijker

Meer nieuws

Filter hieronder op onderwerp
Meer nieuws
Geen ander nieuws gevonden in de afgelopen 21 dagen