Nieuwe omroepstem

"Beste reizigers, de trein naar Utrecht Centraal vertrekt van spoor 6." Een van de vele zinnen die je elke dag hoort op het station. Maar wie is die stem nou eigenlijk?

Al bijna 25 jaar is deze stem van Tuffie Vos. In 1996 hoorde je voor het eerst haar stem via de automatisch omroep op het station. Nu neemt de NS (Nederlandse Spoorwegen) afscheid van Tuffie.

Karin van As, de nieuwe stem van de NS
Foto Karin van As

Nieuwe stem

Een nieuwe stem vinden is niet makkelijk. De NS wil dat de stem vriendelijk klinkt, goed verstaanbaar is en past bij de sfeer van de stations. Na een onderzoek onder de klanten van de NS is gekozen voor de stem van Karin van As. Zij is een professionele stemactrice.

Karin heeft de namen van alle stations opgenomen. Ook losse woorden, klanken en zinnen. Met een computer kan de NS hiermee gesproken berichten laten horen. Deze techniek heet Tekst-to-Speech. Vanaf eind 2021 zal de stem van Karin op alle stations in Nederland te horen zijn.

Karin vind het ongelofelijk en heel speciaal dat zij de nieuwe stem van het station zal zijn.

OV-chipkaart

Reizen met het openbaar vervoer doe je met de OV-chipkaart. Steffie legt je op Uitlegov-chipkaart.nl uit hoe je de OV-chipkaart gebruikt. De stem van Steffie is van Renee Postma. Zij is ook de vaste nieuwslezer van nieuwsdienst ANP.

Steffie legt de OV-chipkaart eenvoudig uit

Steffie op social media

Volg mij of word vriend en je weet alles als eerste!

Facebook Twitter Instagram

Nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar mijn laatste nieuwtjes!

Aanmelden