Het gaat goed met de zeehondjes

Het gaat heel goed met de zeehondjes op de Wadden. Er zijn er weer evenveel als in 1900.

Goed nieuws vanuit de Waddenzee: het aantal zeehonden in het beschermde gebied is weer terug op het niveau van 1900. In dertig jaar tijd is de populatie zelfs vervijfvoudigd, meldt de Wadden Sea World Heritage, die de aantallen bijhoudt in Nederland, Duitsland en Denemarken.

121 jaar geleden waren er nog zo'n 40.000 zeehonden in het Waddengebied, dat loopt van de Afsluitdijk tot en met de westkust van Denemarken.

In de jaren zestig was nog maar zo'n 10 procent van de groep zeehonden over, maar dankzij beschermingsprogramma's zwemmen er nu weer rond de 40.000 zeehonden rond.

Ziekte én geboortegolf

Tientallen jaren zijn er tegenslagen geweest, zoals de uitbraak het zeehondenziektevirus in 2002. Uiteindelijk heeft de groep zich dus toch weer weten te herstellen. Mogelijk heeft de heuse geboortegolf van eind vorig jaar daaraan bijgedragen: toen werden er uitzonderlijk veel jongen geboren, 9 procent meer dan het jaar daarvoor.

Om deze vrolijke zeedieren te beschermen is er sinds dertig jaar de zogeheten Waddenzee-zeehondenovereenkomst tussen Nederland, Duitsland en Denemarken.

Deze afspraak heeft dus het gewenste effect gehad. Wetenschappers reageren dan ook verheugd op de uitkomsten van hun studie, laten ze weten in een bericht bij de Wadden Sea World Heritage.

Het gaat heel goed met de zeehondjes op de Wadden. Er zijn er weer evenveel als in 1900.

 

Steffie op social media

Volg mij of word vriend en je weet alles als eerste!

Facebook Twitter Instagram

Nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar mijn laatste nieuwtjes!

Aanmelden