Steffie helpt met stemmen

Mensen met een verstandelijke beperking hebben hulp nodig

De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn op 16 maart 2022. Een dag waarop, volgens Steffie, honderdduizenden mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden niet gaan stemmen of ongeldig stemmen.

“Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens, haar eigen onderzoeken en klachten vanuit diverse organisaties die mij helpen”, aldus Steffie.

“Niet alleen het stembiljet is veel te ingewikkeld gemaakt, maar de hele gang van zaken snappen mensen niet en dat leidt tot angst en vermijdend gedrag”.

Hoewerktstemmen.nl brengt al jaren veel mensen naar stembus door de voorspelbaarheid van het stemproces voor hun te vergroten.


Uitleg- en oefenmodule als kalmeringsmiddel

Verkiezingen in het algemeen zijn ingewikkeld. Er zijn diverse uitzonderingen en mitsen en maren, die maken dat geen verkiezing hetzelfde is.

Op deze website wordt ook uitgelegd wat een gemeenteraad is en hoe een gemeente wordt bestuurd. Ook het hele proces vanaf dat de stempas op de deurmat valt tot en met dat de stempas in de stembus zit, wordt in detail besproken.

Om mensen klaar te stomen om daadwerkelijk te gaan stemmen, helpen zij in de oefenmodule Steffie om haar stem uit te brengen. Om deze uitlegmodule te maken wordt voor de testgroep zelfs een compleet stemlokaal nagebouwd in Den Haag.

Kieskompas met Steffie

Steffie maakt dit jaar ook weer een eenvoudige kieshulp. In diverse gemeentes heeft ze met hulp van ervaringdsdeskdundigen de politieke programma's eenvoudig uitgelegd. Zo kan iedereen straks met de Kieskompas met Steffie makkelijker een keuze maken.

Maartje Böke test de eerste stellingen met de lieve ervaringsdeskundigen van WNK Personeelsdiensten.
Maartje Böke test de eerste stellingen met de lieve ervaringsdeskundigen van WNK Personeelsdiensten.

Begrijpelijkheid is toegankelijkheid

Steffie is al 18 jaar een vriendelijke webjuf die de moeilijke dingen op een makkelijke manier uitlegt. Ze leest de teksten voor, zodat laaggeletterden en mensen die niet kunnen lezen of schrijven, ook gebruik kunnen maken van de module.

Het taalniveau is aangepast naar B1 niveau, oftewel eenvoudig Nederlands. Moeilijke woorden en lange zinnen vind je in haar websites dus ook niet terug!.

Hoe werkt stemmen?!

Steffie op social media

Volg mij of word vriend en je weet alles als eerste!

Facebook Twitter Instagram

Nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar mijn laatste nieuwtjes!

Aanmelden