Waarom wel of niet?

Steffie heeft een website gemaakt voor en door mensen met een verstandelijke beperking met eenvoudige uitleg over wilsonbekwaamheid. De uitleg is ook gemaakt om persoonlijk begeleiders te helpen om makkelijker met hun cliënt over dit onderwerp te kunnen praten.

Wilsonbekwaamheid is een onderwerp waar Steffie zeer regelmatig vragen over krijgt. “Hoe leg je aan een cliënt uit dat hij of zij geen eigen beslissingen kan en mag nemen? Dat zijn geen gemakkelijke gesprekken. Voor beide partijen niet.”, aldus Maartje Böke, projectmanager van Leer Zelf Online. Tijdens de coronacrisis namen de vragen over wat je wel en niet zelf mag beslissen en het waarom enorm toe.

Op Wilsonbekwaamheid.steffie.nl legt Steffie aan de hand van voorbeelden uit wanneer iemand wel of niet wilsbekwaam is. Steffie geeft voorbeelden van situaties waarbij kleine beslissingen geen grote gevolgen hebben. Maar ze geeft ook voorbeelden waarbij een kleine beslissing wel grote gevolgen heeft. Als iemand wilsonbekwaam is, legt Steffie ook uit wie dan wel een keuze mag maken namens degene die wilsonbekwaam is.

Op de website krijgt de bezoeker voorbeelden waarbij hij of zij mag aangeven of de begeleider een juiste keuze maakt in een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld of de begeleider mag bepalen wat iemand mag eten als avondeten. Op deze manier krijgt de deelnemer inzage in het beslissingsproces van de begeleider.

De website is in samenwerking met Aveleijn, Leer Zelf Online en Raad op Maat gemaakt. Neem voor meer informatie contact op met Jacques de Wit, 0348 743272, info@leerzelfonline.nl.


Steffie op social media

Volg mij of word vriend en je weet alles als eerste!

Facebook Twitter Instagram

Nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar mijn laatste nieuwtjes!

Aanmelden